Een koekje van eigen deeg: Hoe een éénmalige chicane een echte bocht zou worden

Voor de Grand Prix van Zandvoort in 1979 moest er op aandringen van de Formule 1 in allerijl een chicane worden aangelegd ter hoogte van het Hondenvlak. Louter een aantal maanden voor de Grand Prix kwam dit probleem in beeld en echt lekker lag het circuit op dat moment niet bij de gemeente én de provincie. Een stevige aanpassing kon men dus wel vergeten waarop het circuit begin juni een snel telefoontje met de burgemeester pleegde. Men zou voor 1979 een simpele en éénmalige chicane aanleggen en de burgervader van Zandvoort stemde hiermee in.
De snelle rechterbocht voor het stuk naar tunnel Oost ging op de schop.
Het circuit kon louter simpele grondwerken verrichten binnen de reeds bestaande vangrails.
Twee puisten asfalt werden rechts en links neergekwakt waardoor men een chicane kon maken.
Hiermee was de Grand Prix van 1979 gered en één van de meest bizarre chicanes in de geschiedenis van de Formule 1 werd zo in gebruik genomen.

Uiteindelijk was niemand blij met het gedrocht dat men de ‘Scheckter-chicane’ had gedoopt. Het was een lelijke aanpassing en het deed niet waarvoor het was bedacht.
Je kon namelijk nog steeds volgas op dit gedeelte circuit waardoor de chicane dus eigenlijk geen functie had. Maar goed, de F1 had Zandvoort een fiat gegeven voor deze aanpassing in 1979, ware het wel dat men het jaar erop een degelijke chicane op het circuit zou hebben.
Hoe het circuit van Zandvoort dat voor elkaar zou moeten gaan boksen zag men later wel weer….
Dit leek echter op voorhand al onmogelijk. Want waar alle autosportliefhebbers al niet gelukkig werden van de lelijke chicane, zo gold dit nog meer voor de gemeenteraad van Zandvoort!
De meerderheid van de leden voelde zich als een wesp gestoken door de burgemeester die na één simpel telefoontje zijn fiat gaf voor de tijdelijke chicane.
Daarnaast was er vrees voor meer geluidsoverlast door het harde remmen en optrekken.
Er was zelfs een gemeenteraadslid die beweerde dat heel Zandvoort zwaar bedonderd werd door de Formule 1! Want, zo repte hij, ‘Het is klinkklare nonsens dat een S-bocht de snelheid moet remmen. De ervaring leert dat de meeste ongelukken in bochten en krommingen gebeuren, dus hoe meer bochten hoe gevaarlijker het wordt’!
De hele toestand omtrent de Scheckter-chicane viel dusdanig slecht dat de gemeenteraad in het najaar van 1979 definitief het besluit nam dat het circuit zou moeten verdwijnen!
Heel race minnend Nederland was in rep en roer en in Zandvoort werd zelfs een verhitte demonstratie gehouden voor behoud van het circuit.

Het circuit van Zandvoort zelf bleef echter koel, en zou de gemeenteraad een paar maanden later een koekje van eigen deeg geven!
Omdat de gemeente Zandvoort in september 1979 definitief had besloten dat het circuit moest verdwijnen zou als eerst het bestemmingsplan van de provincie moeten worden aangepast.
In dit plan moest komen te staan dat de gronden definitief geen bestemming waren voor een racecircuit.
Nu met de definitieve nee van de gemeente moest dit plan dus worden aangepast.
Voor het kerstreces van 1979 werd het huidige streekplan van de provincie nietig verklaard en in de eerste Staatscourant van 1980 zou het nieuwe bestemmingsplan worden medegedeeld.
Wars van alles vroeg het circuit van Zandvoort toch de bouwvergunning aan bij de provincie voor de aanleg van een definitieve chicane. Dit lijkt vreemd maar het circuit wist precies wat men deed! De vergunning werd namelijk aangevraagd eind 1979, en wel precies tussen kerst en de jaarwisseling.
Dit was een sublieme zet en men zette zo alle overheden schaakmat!
Want het streekplan van de provincie was op dat moment nietig en het nieuwe plan nog niet gepubliceerd. De wet zegt dan dat dan het originele steekplan in werking treed. In dit originele plan van 1965 stond dat de gronden waren bestemd voor een racecircuit. En zo kon de provincie niet anders dan een bouwvergunning verlenen voor de aanleg van een nieuwe bocht, immers volledig in lijn met het geldende streekplan op het moment van aanvraag!
Een meesterlijke zet van het circuit die zo zelfs de gemeente van Zandvoort dwong om met het schaamrood op de kaken de aanvraag te verdedigen tegen protestmakers.
Regels zijn immers regels, juist bij de overheid!
De nieuwe chicane, de Marlboro bocht, zou zo vanaf 1980 een vaste aanpassing worden op het circuit van Zandvoort.