Disneyland circuit Zandvoort!

Zandvoort was in de jaren negentig figuurlijk dan een Mickey Mouse baantje, maar tien jaar eerder was er letterlijk sprake van Disney figuren die een thuis zouden krijgen in Disneyland Circuit Zandvoort!

In de winter van 1981 is de Canadese zakenman Michael J. Hordo ineens gearriveerd in Zandvoort. Uit het niks, als een aangespoelde zeemeermin vanuit de Noordzee. Een goede fee, en dat in deze barre economische tijden. De goedlachse ondernemer gedijdt goed in Zandvoort. Hij wordt al snel eigenaar van het Bouwes hotel/casino complex en het Palacehotel. Hij doet zaken met de lokale ondernemers en geeft zijn gekochte etablissementen weer de glans van welleer. Hordo is de man met de centen en de lef om Zandvoort weer groots te maken. Weldra komt Hordo ook in contact met circuit directeur Beerepoot. Tijdens de Formule 1 Grand Prix van Monaco maakt Zandvoort bekend dat Hordo alle aandelen van het circuit overneemt en het complex een financiele impuls zal geven. Hordo voelde zich in Monte Carlo vast als een vis in het water tussen de jetset van de Wereld. Met toen in Monaco ook al heel veel poespas om het racen heen. 
Poespas bleek Hordo namelijk niet vreemd.
Hij kwam met plannen voor circuit Zandvoort die steeds gekker werden. Zijn plan voor een grote motorcrossbaan op het binnenterrein leek op het eerste gezicht niet al te gek. Maar toen er ook nog een grote golfbaan moest verschijnen voor het WK golf,  een WK wat toentertijd nog niet eens bestond, werd het verhaal al vreemder. Maar dit sprookje kon nog gekker.
Volgens Hordo kon Zandvoort makkelijk wedijveren met de allergrootste kustplaatsen ter wereld. Er zou een snelle monorail verbinding komen met het achterland en de kust. Het binnenterrein van het circuit moest ook écht een internationale trekpleister worden. Hordo liet via de lokale media weten dat er een Disneyland park zou moeten verrijzen op het binnenterrein van het circuit van Zandvoort.
Donald Duck in de duinen, omringd met achtbanen en andere attracties. Ongekend!
Uiteindelijk bleek Hordo zelf Malafide. De neus van de Canadeze Pinokio groeide en groeide tot deze zijn eigen hersenspinsels lek deed prikken.
De lokale ondernemers moesten wel erg lang op hun centjes wachten en toen bleek ook nog eens dat Hordo helemaal niet met eigen geld de hotels in Zandvoort had gekocht. Een jaar na zijn aankomst was de Canadeze geest uit de fles ineens vertrokken.

Alle  hoop op groter en beter leek dus voor niks, ook voor de Zandvoortse racebaan. Indirect had het circuit echter wel baat bij Hordo. De Canadees had immers één ding echt gemeen met Walt Disney, hij kon op een fanastische manier sprookjes aan de man brengen.
De gemeente dacht dat Hordo een grot der wonderen had vol met mooie schatten, en hield in met het eerdere voornemen het circuit te sluiten. Zelfs de sluwe F1 promotor Ecclestone dacht in de herfst van 1981 dat Hordo de Robin Hood voor het circuit zou zijn. Toen maanden erna bleek dat er helemaal geen geld uit Zandvoort zou komen zat Ecclestone klem. Hij moest in 1982 wel verder met Zandvoort waardoor de Grand Prix tot aan 1985 in Nederland zou blijven.

Zo leefde het circuit na het sprookje Hordo toch nog, zoals we nu weten, uiteindelijk lang en gelukkig.

Michael J. Hordo in ‘zijn’ Palacehotel te Zandvoort