Zijspancross  
Wist u dat....


Hieronder vind u de zijspancross 'Wist u dat' sectie. Heeft u zelf nog een leuke anekdote voor deze sectie stuur deze dan op via de e-mail

 


- de zijspancross bakkenist/passagier in het Zweeds 'burkslav' wordt genoemd? 
Burkslav betekend letterlijk vertaald 'kokerslaaf'. Oftewel de slaaf in de koker. (zijspannen werden als sigaar gevormd in de begin jaren voor WO II)

- niet alleen in het Zweeds maar ook in andere talen de zijspancross-begrippen duidelijk uit het verleden komen?  
De Fransen spreken over de zijspanpassagier in 'Le Panier' (de mand), de Duitsers noemen diezelfde zijspan op de cross vaak 'das boot' en natuurlijk komt het Nederlandse 'bak' ook uit het verleden.
Al deze begrippen stammen af van het uiterlijk van de zijspan van vroeger (voor en net na WO II) toen hetzelfde zijspan nog voor van alles (vervoer, wegwedstrijden, grasbaanraces en off-road) werd gebruikt.

- een aantal top-zijspancrossers in 1972 een promotietoer door de Verenigde Staten hebben gemaakt?

- er voor de zijpancross veel meer verschillende bandenkeuzes zijn dan bij andere motorsporten?
(voor een zeer zachte ondergrond of een hele harde en alles er tussen in)

- de eerste GP overwinning van het Letse team Sergis/Rasmanis zou uit de lucht kwam vallen dat men destijds in het Belgische Betekom het Letse volkslied niet voorradig had?

- de Russen in de jaren 70 met hun Urals door de Sovjet Unie zelf op pad werden gestuurd om hun land te vertegenwoordigen binnen de zijspancross?

- dat diezelfde Russen als voordeel hadden dat hun machines zelfs op rolbanken werden getest maar daarentegen dat zij vaak omringt waren door geheim agenten uit de Sovet Unie tijdens wedsrijden in het 'kapitalistische' westen?

- meervoudig Nederlandskampioen Wil van der Laan tijdens een internationale wedstrijd in Frankrijk één keer per ongeluk een helpende toeschouwer (deze man had geholpen met uit de moddertrekken toen de combinatie vastliep) meenam in het zijspan in plaats van zijn bakkenist en daar pas achter kwam nadat hij de 'angstige' man een grote heuvel mee op en neer had genomen?

- volgens een toonaangevend Amerikaans onderzoek midden jaren negentig is gebleken dat de bakkenist uit de zijspancross de op één na zwaarste sport ter wereld beoefent???
Het onderzoek nam zowel de mentale- lichamelijke alswel conditionele belasting van de onderzochte sporters mee.

- de belg Leon Liekens ooit te laat kwam voor een verplichte tijdtraining omdat hij een groep vogels zag die hij moest hebben (Liekens was naast zijspancrosser ook fanatiek vogelaar) en dat hij hierdoor uiteindelijk dat jaar de Belgische zijspancross titel verloor?

- motorcross zijspannen verplicht zijn uitgerust met een zogenaamde 'dodemans-knop'?
Dit is een koordje aan de pols van de rijder dat er voor zorgt dat het motorblok stopt mocht de rijder van de zijspan afvallen en letterlijk dus contact verliest met de machine. 
Dit natuurlijk zodat een zijspan niet als onbestuurbaar projectiel zelf rechtdoor zou blijven gaan nadat de rijder er niet meer op zit

- de Duitser Marko Happich ooit mee heeft gedaan op zijn zijspan met het populaire TV-programma 'wedden dat?' en dat hij het hierin opnam met een downhill skieer om wie het snelste de zwarte piste af zou komen?

- men het binnen sommige motorcross kringen heeft over 'strijdkarren' en dat dit dan over de zijspancross gaat?

- Zijspancross eigenlijk de enige echte mechanische teamsport is omdat de rijder zonder bakkenist niet hard door de bocht kan of hoog door de lucht kan vliegen en de bakkenist immers geen meter vooruit komt zonder rijder naast zich?

- de eerste FIM-cup winnaar Rikus Lubbers altijd een grote portie patat at tussen de wedstrijden door en dat dit hem hielp om ook in de tweede heat goed te rijden? Waarom wist hij eigenlijk ook niet, het werd meer een soort bijgeloof. De reden dat het prestatiebevorderend werkte?
Waarschijnlijk omdat Lubbers altijd een dubbele portie zout op die frietjes deed!
(tegenwoordig neemt men een zouttablet na zware inspanning)

- men met de huidge zijspancrossmotoren op een harde snelle buitenlandse baan vaak net zo hoog springt als de normale 'solo'crossmotoren?

- een non-Europees FIM jurylid ooit zo onder de indruk was van de strijd maar hiernaast de saamhorigheid binnen de mondiale zijspancross wereld dat hij de sport de geuzenaam 'Gypsies (zigeuners) of the motocross'  mee gaf ?

- er op de startlijst van het allereerste NK zijspancross in 1946  louter teams uit het westen van Nederland stonden? Thans is dit vaak precies andersom

- het binnen de zijspancross verboden is om aandrijving te hebben aan het zijspanwiel?

- er ooit op het Spaanse party-eiland Ibiza een zijspancross GP is verreden?
Het was de eerste GP van het jaar 1989

- het tijdens een zijspancross GP gewoon nog normaal is dat de gewone toeschouwer de paddock kan bezoeken zonder hier extra te voor hoeven betalen of iets dergelijks?